Spanningen controleren met Steel Design | RFEM 6 NG

Met de add-on Stress-Strain Analysis | RFEM 6 / RSTAB 9 is het mogelijk om elastische spanningen in staven en vlakken te controleren. Voor gebruikers van de Steel Design | RFEM 6 / RSTAB 9 add-on is het ook mogelijk om elastische spanningen te controleren.

Bijgaand een voorbeeld van een boogconstructie met trekband. Het model wordt belast door een gelijkmatig verdeelde belasting van 2000 kg/m1. De boog is een koker 300×6.3 en de trekband is een strip 100x10. De overspanning is 20 [m] de hoogte van de boog is 5 [m]. Toegepast materiaal: S355.

Onderstaand afbeelding toont de vervorming op basis van de theorie van de grote verplaatsingen. Het linker steunpunt moet immers kunnen vervormen voordat de trekband op sterkte komt.

In RFEM kunnen gebruikers met de Stress-Strain Analysis | RFEM 6 add-on direct de spanningen van elk belastinggevel of -combinatie controleren. Het is niet mogelijk om spanningen van resultaatcombinaties te controleren, omdat er meerdere spanningen in een staalvezel aanwezig zijn.

Onderstaande afbeelding toont de spanningen van belastinggeval 1, zie bijlage.

De maximale spanning is 236 N/mm2 voor spanning in x-richting. De minimale spanning is -101 N/mm2.

De equivalente spanning, volgens Von Mises, is als volgt:

De maximale equivalente spanning is ook 236 N/mm2. De spanning treedt op in de trekband.

Met Stress-Strain Analysis | RFEM 6 kan een constructeur de Unity Check bepalen.

Ga naar de Steel Design | RFEM 6 add-on en zet de toetsingen van de stabiliteit UIT in de Ontwerp Configuraties > Uiterste Configuratie voor alle staven. Zet vervolgens de 'Elastische Berekening' AAN, zie schermafdrukken:

De berekende Unity Check is as volgt:

Net als bij Stress-Strain Analysis | RFEM 6  is de maximale unity check in de stip 0.66 en in de koker in het midden van het veld 0.26. Het voordeel van Steel Design | RFEM 6 is het feit dat de hele berekening van de equivalente spanning is uitgeschreven.

Formule in Stress-Strain Analysis | RFEM 6

Formule in Steel Design | RFEM 6