Afschuifspanning door torsie in stabiliteitsberekening in Steel Design

Voor meer informatie over de add-on Steel Design: Uitleg over Steel Design | RFEM 6 / RSTAB 9

1) Ontwerp schuifweerstand volgens EN 1993-1-1.

Bij afwezigheid van torsie:

Rekenwaarde dwarskracht bij afwezigheid van torsie volgens EC3Afbeelding uit EC3 - 6.2.6.

Bij aanwezigheid van torsie:

Rekenwaarde dwarskracht bij aanwezigheid van torsie volgens EC3

Afbeelding uit EC3 - 6.2.7 (9).

2) Torsieschuifcontrole in Steel Design.

Bij de controle van de constructie in Steel Design kunt u mogelijk de volgende melding krijgen over de stabiliteitsanalyse:

Afbeelding: Doorsnede Niet berekenbaar - Ontwerpwaarde WA50001

Deze melding wordt weergegeven als de verhouding van de torsieschuifspanning

(St. Venant-torsie τ, t, Ed) (1) en de limietspanning τ, t, Rd (2) groter is dan een limiet van 0,01 die standaard is ingesteld in RFEM

Torsielimiet in Steel Design.

Deze limietwaarde instelling maakt geen deel uit van de norm EN 1993-1-1 of een nationale bijlage, en het wijzigen van de limiet is de verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Ga als volgt te werk om deze instelling te wijzigen:

1) Klik op het tabblad 'Ontwerp Configuraties' van de desbetreffende staaf.

2) Selecteer de Uiterste Configuratie.

3) 'Schuifspanning t.g.v. torsie':  τ, t, Ed / τ, t, Rd

4) Voer een waarde in die u zelf verantwoord vind voor de stabiliteitscontrole.